Hibaüzenet

  • Notice: Trying to access array offset on value of type int element_children() függvényben (/var/www/customers/vh-71692/web/home/asztroinfo.hu/includes/common.inc 6595 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/var/www/customers/vh-71692/web/home/asztroinfo.hu/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/var/www/customers/vh-71692/web/home/asztroinfo.hu/includes/menu.inc 2405 sor).

Különbségek a Humanisztikus és a Nyugati Asztrológia között

A humanisztikus asztrológia a pszichológia és az asztrológia ötvözéséből alakult ki. A humanisztikus asztrológia a Vízöntőkor asztrológiája. A hagyományos asztrológiával szemben nem azt vizsgálja, hogy milyen az ember személyisége, hanem, hogy miként működik.

A KÖNNYEBB eligazodás érdekében az alábbiakban egymás mellé állítottuk a tradicionális és a humanisztikus közelítés néhány lényeges szemléletbeli eltérését.

A hagyományos szemlélet a sorsot előre megírtnak tekinti, a humanisztikus asztrológia szerint sors csak annak előre megírt, aki önismeret nélkül hozza döntéseit. A sors a tudatos döntések függvényében alakul.

A hagyományos szemlélet szerint a planéták - akár kiküszöbölhető - külső hatások, melyek az embert alakítják és befolyásolják. A humanisztikus asztrológia úgy tekinti, az ember belső "planétáin" keresztül kapcsolódik a külvilághoz, azok által nyilvánul meg, így a planéták nem megkerülhetoők.

A tradíció ítéleteket fogalmaz meg, jó és rossz állásokról, ártó és jóindulatú hatásokról beszél, a humanisztikus asztrológia viszont kerüli az ítéletalkotást. Ha szükséges megemlíteni, akkor a szülött számára - szubjektíven - pozitív vagy negatív megélésről beszél.

A hagyomány kérdése a "Milyen vagyok?" A leírás során pedig, mikor egy adott planétaállás negatív megélésével találkozik, annak elfogadására tanít. A humanisztikus asztrológia kérdése a "Hogyan működöm?" Tapasztalata szerint egy adott planétaállás negatív megélése megváltoztatható, ha ismerjük a résztvevő planéták analógiáit.

A tradíció fejlődéscentrikus, tehát lassú átalakulással számol. A humanisztikus asztrológia változásközpontú, így lehetségesnek tartja a problémás szemlélet- és viselkedésmódok teljes elvetését, s annak hatékony alternatívákkal való helyettesítéséét.

Végül a hagyományos szemlélet az embert egységként határozza meg, amely több rész-erőből tevődik össze, míg a humanisztikus asztrológia az embert független személyiségerők egymásra ható egységeként írja le. A több énállapot ilymódon többféle viselkedési stratégiát is lehetővé tesz. Vissza a lap tetejére>>